Uutislistaukseen

Yhteisvastuukeräys 2022 nostaa esiin nuorten kokeman hädän ja toivottomuuden 

Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 6.2.

Yhteisvastuu_punainen_taustaton.png

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Tuotosta 40 prosenttia jää nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön seurakuntien sekä Lasten ja nuorten keskuksen toiminnan kautta. 60 prosentilla avustetaan kehittyvien maiden katastrofialueiden asukkaita Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen kampanjateema ”Lahjoita mulle huominen” nostaa esiin nuorten ahdingon ja yksinäisyyden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt. 


Maailmanlaajuinen pandemia on osunut nuorille herkkään ikävaiheeseen ja koetellut ikäpolvea kovalla kädellä niin Suomessa kuin globaalisti maailmalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn tulokset paljastivat suomalaisnuorten mielenterveyden heikentyneen pandemian aikana. 


”Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Me yhdessä voimme pitää huolta, että jokaisen lapsen ja nuoren rinnalla on turvallisia aikuisia”, vetoaa vuoden 2022 Yhteisvastuupiispa Mari Leppänen. 


Yhteisvastuulla 2022 lisää aikuisten tukea nuorten arkeen


Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla koronan lieveilmiöitä kohdanneiden nuorten arkeen tarjotaan lisää aikuista tukea matalan kynnyksen menetelmin. Suomeen jäävästä 40 prosentin tuotto-osuudesta puolet saa Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia. Lasten ja nuorten keskuksen etsivän nuorisotyön Palveluoperaatio Saappaan toimintaa laajennetaan keräystuotolla uusille paikkakunnille ja toimintaa levitetään myös kouluihin. Valtakunnallisesti toimivaa NettiSaapasta, jossa vapaaehtoiset etsivät aikuista kuuntelijaa kaipaavia nuoria eri sosiaalisen median alustoilla, laajennetaan. 


Keräysvaroilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä Perheystävä-toimintoja. Moottoripajat ovat nuorten harrastuspaikkoja, joissa rassailun ohella opitaan arjen hallintaa, pohditaan tulevaisuutta ja pidetään hauskaa ilman päihteitä. Perheystävä tarjoaa tukea yksinäisille, kuormittuneille tai syrjäytymisuhan alla oleville lapsiperheille.


Savonlinnan seurakunnassa keräystuoton käytöstä päättävät nuoret itse


Toinen puolisko Suomeen jäävästä Yhteisvastuu-tuotosta jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin oman seurakunnan alueella.
Savonlinnan seurakunnassa nuoret saavat itse päättää, millaista tukea juuri nyt tarvitaan. Nuorten ideoita kerätään vuoden 2021–22 aikana rippikoulua käyvien kokoontumisissa kevään aikana. Savonlinnalaisnuorista koottu Nuorten vaikuttajaryhmä käy läpi riparilaisten ideat ja valitsee toteutettavissa olevan, toimivan ja tehokkaan idean seurakuntamme keräyskohteeksi.


Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä


Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoon, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäapua kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit, poliittisten selkkausten seuraukset sekä suuronnettomuudet. Tämänvuotisessa keräyksessä esillä on erityisesti KUA:n työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissodan väkivaltaisuuksia paenneet perheet ovat palaamassa takaisin. 


Oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa monin tavoin


Savonlinnan seurakunnan alueella helmikuun alkupuolella voimassa olevat kokoontumisrajoitukset ja muut suositukset rajoittavat perinteisiä keräystapoja, kuten tapahtumia ja listakeräystä. Yhteisvastuukeräykseen voi kuitenkin lahjoittaa helposti ja turvallisesti nettilahjoituksena tai MobilePaylla. 

Lahjoita Savonlinnan seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen:

MobilePaylla numeroon 82659 tai nettilahjoituksena sivulla yhteisvastuu.fi/savonlinna
Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakunnan viitenumero 304531


Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2021/8126.


Lähde lipaskerääjäksi!


Haluatko osallistua Yhteisvastuukeräykseen vapaaehtoisena lipaskerääjänä? Koronatilanteen salliessa lipaskeräyksiä tullaan järjestämään ympäri Savonlinnan seurakuntaa. Ota yhteyttä: lähetyssihteeri Titta Hämäläinen p. 044 776 8031

 

 

**************
Yhteisvastuukeräys on vuodesta 1950 toiminut lähimmäisenrakkauden kansanliike ja yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä. 6.2.2022 alkava keräys kerää varoja koronapandemian seurauksista kärsiville lapsille ja nuorille Suomessa ja maailmalla. Keräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, josta hätäaputyö voidaan katastrofitilanteissa käynnistää nopeasti kriisialueilla. 20 prosenttia vuoden 2022 keräystuotosta ohjataan kotimaiselle yhteistyökumppanille, Lasten ja nuorten keskukselle, joka kehittää mm. monipuolisia etsivän nuorisotyön toimintoja tarjoten lisää turvallisia aikuisia nuorten arkeen. 20 prosenttia keräystuotoista jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön ja diakonia-avustuksiin. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Vuoden 2022 keräyksen Yhteisvastuu-piispana toimii Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen. yhteisvastuu.fi

2022-01-26 15:17:00.0