Punkaharjun kirkko

Apostoli Tuomaan kirkko

Kirkkotie 10 , 58500 Punkaharju

Punkaharjun kirkko

Punkaharjun kirkko on nimetty Apostoli Tuomaan kirkoksi alttaritaulun aiheena olevan Tuomaan tunnustuksen mukaan: "Minun Herrani ja minun Jumalani".

Alunperin väliaikaiseksi tarkoitettu kirkko vihittiin käyttöönsä uudenvuodenpäivänä vuonna 1923. Rakentamiseen käytettiin Putikosta siirretyn rukoushuoneen runko. Piirustukset laati rakennusmestari R.Rouhe (Rosengren) Savonlinnasta.

Kirkon peruskorjaus ja laajennus toteutettiin vuonna 2000. Arkkitehtinä toimi Jaakko Merenmies. Muutoksessa rakennettiin uusi kellotapuli, lasikäytävä, sakasti ja sen alle krypta. Itse kirkkotila piteni viitisen metriä. Kirkossa on nykyisin istumapaikkoja noin 400 hengelle.

Piispa Voitto Huotari nimesi kirkon apostoli Tuomaan kirkoksi sen uudelleen käyttöön siunaamisen yhteydessä 17.12.2000.

Kirkon esineistöä

Alttaritaulun on maalannut taiteilija Martta Helminen vuonna 1927. Aiheena on Tuomaan tunnustus "Minun Herrani ja minun Jumalani."

Puuveistokset, jotka on sijoitettu saarnatuolin sivuille, ovat taiteilija Armas Tirrosen tekemät vuonna 1943. Keskellä on Jeesus ristillä sekä sivuilla apostolit Pietari ja Johannes.

Urut ovat 15-äänikertaiset ja ne ovat urkurakentamo Hans Heinrichin valmistamat vuonna 1973.

Lyijylasityöt hankittiin peruskorjauksen yhteydessä kirkon kuorin sivustoille. Työt on suunnitellut taiteilija Maire Pyykkö ja niiden toteuttamisesta ovat vastanneet hänen puolisonsa, lasitaiteilija Arkadi Anishtshik sekä heidän poikansa, lasitaiteilija Denis Anishtshik. Lasimaalausten aiheena on siunaus, joka tavoittaa seudun ja sen asukkaat.

Kirkonkellot. Kirkon itäpäässä olevassa uudessa kellotapulissa on kolme kelloa, joissa ovat latinankieliset sanat: "Vivos voco, muortos plango, festa decoro, fulgura frango", kutsun eläviä, suren kuolleita, kaunistan juhlia, särjen salamoita.

Osoite kirkkoon on Kirkkotie 10. Punkaharjun kirkko palvelee jumalanpalveluspaikkana sekä paikallista seurakuntaa, että satunnaisia kävijöitä. Kirkon paras kaunistus on sinne kokoontuva, rukoileva, veisaava ja ehtoollista viettävä seurakunta. Tervetuloa kirkkoon!

Tällä videolla  mezzosopraano Seeli Toivio ja kanttori Kari Pykäläinen esiintyvät Punkaharjun kirkossa kesällä 2020. Konsertti on osa videoituna toteutettua Vartti-konserttien sarjaa.

Tervetuloa laulamaan Hoosiannaa!

Tervetuloa messuun!

Itsenäisyyspäivän vietto Punkaharjulla

Tervetuloa viettämään itsenäisyypäivää Punkaharjulle!

Kauneimmat joululaulut -messu Punkaharjulla

Tervetuloa laulamaan kauneimpia joululauluja messuun!

Tervetuloa messuun!

Kauneimmat joululaulut Punkaharjun kirkossa

Tervetuloa laulamaan kauneimpia joululauluja!

Jouluaaton aattohartaus Punkaharjun kirkossa

Tervetuloa jouluaaton aattohartauteen Punkaharjun kirkkoon!

Jouluaamun sanajumalanpalvelus Punkaharjun kirkossa

Tallin hämärästä loistaa valo. Meille on syntynyt Vapahtaja! Tervetuloa kiittämään ja kumartamaan pientä Jeesus-lasta!