Punkaharjun kirkko

Apostoli Tuomaan kirkko

Kirkkotie 10, 58500 Punkaharju

Punkaharjun kirkko

Punkaharjun kirkko on nimetty Apostoli Tuomaan kirkoksi alttaritaulun aiheena olevan Tuomaan tunnustuksen mukaan: "Minun Herrani ja minun Jumalani".

Alunperin väliaikaiseksi tarkoitettu kirkko vihittiin käyttöönsä uudenvuodenpäivänä vuonna 1923. Rakentamiseen käytettiin Putikosta siirretyn rukoushuoneen runko. Piirustukset laati rakennusmestari R.Rouhe (Rosengren) Savonlinnasta.

Kirkon peruskorjaus ja laajennus toteutettiin vuonna 2000. Arkkitehtinä toimi Jaakko Merenmies. Muutoksessa rakennettiin uusi kellotapuli, lasikäytävä, sakasti ja sen alle krypta. Itse kirkkotila piteni viitisen metriä. Kirkossa on nykyisin istumapaikkoja noin 400 hengelle.

Piispa Voitto Huotari niemesi krikon apostoli Tuomaan kirkoksi sen uudelleen käyttöön siunaamisen yhteydessä 17.12.2000.

Kirkon esineistöä

Alttaritaulun on maalannut taiteilija Martta Helminen vuonna 1927. Aiheena on Tuomaan tunnustus "Minun Herrani ja minun Jumalani."

Puuveistokset jotka on sijoitettu saarnatuolin sivuille, ovat tailija Armas Tirrosen tekemät vuonna 1943. Keskellä on Jeesus ristillä sekä sivuilla apostolit Pietari ja Johannes.

Urut ovat 15-äänikertaiset ja ne ovat urkurakentamo Hans Heinrichin valmistamat vuonna 1973.

Lyijylasityöt hankittiin peruskorjauksen yhteydessä kirkon kuorin sivustoille. Työt on suunnitellut taiteilija Maire Pyykkö ja niiden toteuttamisesta ovat vastanneet hänen puolisonsa, lasitaiteilija Arkadi Anishtshik sekä heidän poikansa, lasitaiteilija Denis Anishtshik. Lasimaalausten aiheena on siunaus, joka tavoittaa seudun ja sen asukkaat.

Kirkonkellot. Kirkon itäpäässä olevassa uudessa kellotapulissa on kolme kelloa, joissa ovat latinankieliset sanat: "Vivos voco, muortos plango, festa decoro, fulgura frango", kutsun eläviä, suren kuolleita, kaunista juhlia, särjen salamoita.

Osoite kirkkoon on Kirkkotie 10. Punkaharjun kirkko palvelee jumalanpalveluspaikkana sekä paikallista seurakuntaa, että satunnaisia kävijöitä. Kirkon paras kaunistus on sinne kokoontuva, rukoileva, veisaava ja ehtoollista viettävä seurakunta. Tervetuloa kirkkoon!

Kirkkotie 10, 58500 Punkaharju

Muu lapsi- ja nuorisotyö, erityistilaisuus (Lasten kauneimmat joululaulut)

Tervetuloa laulamaan lasten kauneimpia joululauluja

Kirkkotie 10, 58500 Punkaharju