Rantasalmen uusi ja vanha hautausmaa

Kuva Rantasalmen hautausmaasta

Kappelitie 6, 58900 Rantasalmi

0400 754 158 Seurakuntamestari

Rantasalmen kappeliseurakunnan kolme hautausmaata Kalmisto, Pohjoispääty ja Hautausmaa sijaitsevat seurakuntatalo Kirkkorinteen välittömässä läheisyydessä luonnonkauniilla harjualueella. Näkymä sankarihautausmaalle avautuu kirkon pääportailta.

 • Hautausmaat Kalmisto, Pohjoispääty ja Hautausmaa ovat pinta-alaltaan yhteensä 7,97 hehtaaria. Näille hautausmaille on laadittu ja vahvistettu 25.4.2016 hautausmaakaava ja käyttösuunnitelma, jonka mukaan hautapaikkoja luovutetaan ja hautauksia suoritetaan.

 • Hautapaikkojen käyttöikä on 25 vuotta ja niitä voidaan hautapaikanoikeuden haltijan hakemuksesta jatkaa kirkkolain määräysten mukaisesti. Hautapaikkoja luovutetaan vain kuolemantapauksen yhteydessä, kuitenkin korkeintaan kaksi hautapaikkaa. Kirkkoneuvosto voi erityisestä syystä luovuttaa hautaoikeuden muulloinkin.

 • Rantasalmen kappeliseurakunnassa hautausmaa-alueiden pintaa hoidetaan yhteisenä nurmikkona pois lukien luovutettujen hautojen kukille varatut alueet. Mikäli hautaa ei hoideta seurakunnan puolesta, hautapaikan haltija vastaa kukille varatun alueen hoidosta. Kukkaistutukset voidaan tehdä enintään muistokiven levyisenä ja noin 30 sentin pituisena istutusalueena. Kukkaistutusalueelle ei saa asentaa reunuskiviä. Haudalle ei saa istuttaa kasvillisuutta, jonka korkeus ylittää metrin tai joka muuten vaikeuttaa oleellisesti nurmikon hoitoa.

 • Hautamuistomerkkien osalta noudatetaan erillisiä määräyksiä sekä hautausmaan ohjesäännön mukaisia ohjeita. Muistomerkin enimmäismitat ovat: leveys on hautapaikan levyinen (1,0 m tai 1,20 m), syvyys 30 cm ja korkeus 120 cm. Haudan reunakivien käyttö on kielletty samoin kuin erillisten säännöllisten laattojen asettelu hautapinnalle. Muistomerkin aluskivenä voi käyttää noin 5 cm muistomerkin yli ulottuvaa pohjakiveä. Muistomerkeistä ja niiden asentamisesta noudatetaan lisäksi hautausmaan ohjesäännön määräyksiä. Kirkkoneuvosto voi erityisestä syystä antaa luvan poiketa edellä mainituista määräyksistä.

 • Pohjoispääty-hautausmaa-alue on käytössä oleva ns. uutta hautausmaa-aluetta. Pohjoispäädyn alueella on määräaikaisia arkkuhautoja. Tuhkauurna voidaan sijoittaa aikaisemmin lunastettuun arkkuhautaan. Hautapaikat luovutetaan pääsääntöisesti osastoittain rivi- ja numerojärjestyksessä. Hauta luovutetaan aina yhtenäisenä hauta-alueena. Tällä hautausmaa-alueella sijaitsee muisto-lehto ja varaus sirottelualueelle sekä vanhojen hautamuistomerkkien alueet ja Vanhan kirkon muistopaikka.

 • Kalmisto -hautausmaa-alue on käytössä olevaa vanhaa hautausmaata, joka käsittää osastot I – X. Alueella kasvaa luonnon puustoa, koivuja ja mäntyjä, jotka säilytetään. Vanhoja lahoavia puita poistetaan tarpeen tullen. Alueen käytävät ovat hiekka-pintaisia ja alueella on kasteluvesiverkosto.
 • Tuhkauurna voidaan sijoittaa joko sille varatulle osastolle ( 8A1 rivi 5 ) tai aikaisemmin lunastettuun arkkuhautaan. Hautapaikat luovutetaan pääsääntöisesti osastoittain rivi- ja numerojärjestyksessä. Hauta luovutetaan aina yhtenäisenä hauta-alueena. Osasta Kalmiston osastoja on jo laadittu uusi hautapaikkasuunnitelma. Osastolle 5 ei suunnitella uusia hautapaikkoja, mutta aikaisemmin annettuihin sukuhautoihin voidaan edelleen haudata.

 • Muualle haudattujen muistelupaikka sijaitsee tällä hautausmaa-alueella.

 • Samoin 1900-luvun alussa rakennettu kappeliseurakunnan ns. vanha ruumishuone sijaitsee tällä hautausmaa –alueella. Rakennus toimii tällä hetkellä hautausmaan työväline-varastona.

 • Hautausmaa–alue on varattu tulevia tarpeita varten ja suuronnettomuuden tai muun poikkeustilanteen tarpeisiin. Tällä hautausmaa-alueella sijaitsee myös Rantasalmen kappeliseurakunnan sankarihautausmaa, jossa on muistomerkit Karjalaan jääneille sekä sodassa kaatuneille sotilaille ( 314 kpl ) sekä muistolaatat kahdelle lotalle. Lisäksi alueella on Petäjäsaaren muistomerkki, jonka on suunnitellut taiteilija Kaija-Leena Hänninen.
 • Rantasalmen kappeliseurakunnalla ei ole hautausmaakaavan mukaisella alueella erikseen niinsanottua tunnustuksetonta hautapaikka-aluetta, vaan seurakunta osoittaa pyynnöstä hautasijan Savonlinnan seurakunnan Pääskylahden hautausmaalta. Hauta-alueella noudatetaan sijaintipaikan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöä ja muita hautaustoimen säännöksiä.

Rantasalmen hautausmaan kartta

Etsitkö hautaa? Haudan sijaintitietoa voi tiedustella vainajan nimen perusteella Talvisalon hautausmaan toimistostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Sijainnin löytää hautausmaan kartastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Pysäköinti Pysäköinti

Tapahtumat

la 4.11. klo 16.30

Kappelitie 6, 58900 Rantasalmi

Hautausmaakierros lapsille

Hautausmaakierros lapsille.