Hautajaiset

"Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan." (Joh. 14:1-2)

Ohjeita hautajaisten järjestämisestä koronaviruksesta johtuvien kokoontumisrajoitusten aikana saa siunausvarauksen yhteydessä. Ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon ma-pe klo 9-13 015 576 800.

Läheisen menettäminen on pysäyttävä kokemus. Vaikka olisi ollut tiedossa, ettei aikaa ole paljoa jäljellä, kuolema silti koskettaa. Hautajaiset tarjoavat mahdollisuuden jättää poisnukkuneelle rakkaalle viimeiset jäähyväiset. Kristittyinä jäämme odottamaan edesmenneiden rakkaittemme jälleennäkemistä taivaan kodissa.

Hautajaiset jakautuvat kahteen osaan – siunaukseen ja muistotilaisuuteen. Siunaus järjestetään tavallisesti kappelissa, tosin se on mahdollista toimittaa myös haudalla, jos sää sen sallii. Muistotilaisuus on omaisten järjestämä tilaisuus, jonka voi pitää seurakunnan tiloissa, kotona tai muussa omaisten hyväksi katsomassa paikassa.

Savonlinnan seurakunnassa hautajaisia järjestetään tavallisesti perjantaisin ja lauantaisin. Tarvittaessa myös muut päivät tulevat kyseeseen, esimerkiksi saattojoukon ollessa pieni. Sopivasta ajankohdasta voi neuvotella, kun varaa hautajaisia kirkkoherranvirastosta. Kappelissa siunaukseen varataan yleensä tunti. Mikäli saattojoukko on suuri, kahdeksankymmentä henkilöä tai enemmän, on asiasta hyvä mainita varausta tehdessä, jotta siunaukseen voidaan varata enemmän aikaa.

Hautajaisia varatessa selviää myös siunaava pappi. Hän on omaisiin yhteydessä ja sopii ajan siunauskeskustelulle. Tapaamisessa puhutaan hautajaisten käytännönjärjestelyistä ja vainajan elämästä (puhetta varten). Siunauskeskustelun yhteydessä sovitaan lisäksi siunauksen virsistä ja muusta musiikista. Mikäli omaisilla on musiikin suhteen erityistoiveita, heidän on syytä olla niiden tiimoilta yhteydessä kanttoriin.

Seurakunta pyrkii tukemaan surun kohdanneita. Erilaisia sururyhmiä on tarjolla säännöllisesti. Halutessaan voi hautajaisten jälkeenkin ottaa yhteyttä seurakunnan työntekijään ja sopia juttutuokion hänen kanssaan.

Ohjeita surun kohdattuaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Hautausmaat

Hautojen hoito ja hallinta

Kantoaputoiminta

Savonlinnan Rotaryklubi ry tarjoaa kantoapua hautajaisiin. Kantajat toimivat hautajaisissa omaisten toivomusten mukaan ja kaikista käytännöistä sovitaan etukäteen. Kantoapu maksaa 60 euroa / kantaja ja tuotot käytetään hyväntekeväisyyteen. Kantoapua tarvitsevat omaiset voivat otta yhtettä Jouko Turtiaiseen p. 050 534 2088 tai jouko.turtiainen@gmail.com

Rotaryklubin kantoapua voi tiedustella myös hautaustoimistosta.

Kuva Kirkkohallitus/Aarne Ormio

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys