Seurakunta lyhyesti vuonna 2020

Savonlinnan väkiluku vuoden lopussa  32 670

Enonkosken väkiluku vuoden lopussa    1 367

Rantasalmen väkiluku vuoden lopussa    3 363

Seurakunnan jäsenmäärä vuoden lopussa 28 086 (tämän lisäksi on poissaolevaa väestöä 855).

Seurakunnan henkilöstömäärä noin 100 (vaihtelee vuoden aikana kausittaisten töiden mukaan)

Avioliittoon vihittiin vuoden aikana 37paria. Siviilivihkimisiä 30.

(Luvut koskevat kirkon jäsenistöä.)

Kastettuja 115

Kuolleita 465

Kirkkoon liittyi 67

Kirkosta erosi 264

Muuttoliike +/- -73

Savonlinnan seurakunnan toiminta-ajatus

Savonlinnan seurakunnan tehtävä on tuoda ihmisten elämään Jumalan todellisuus, lohdutus ja rakkaus. Seurakunta toteuttaa tehtäväänsä pitämällä esillä Jumalan sanaa ja sakramentteja sekä olemalla yhteisö, jossa vallitsee avoimuus ja lähimmäisen rakkaus.

Historiaa

Ensin oli Olavinlinna
Olavinlinnaa ryhdyttiin rakentamaan Ruotsin ja Novgorodin rajojen kiistanalaisimpaan kohtaan Kyrönsalmeen vuonna 1475. Linnassa pidettiin myös jumalanpalveluksia ja myöhemmin yhteen sen torneista rakennettiin kappeli.

Säämingin suuri emäseurakunta  perustettiin vuonna 1504 ja sen ensimmäiset kirkot rakennettiin Pihlajaveden rannalle. Samalla paikalla Kirkkoniemessä sijaitsi kolme kirkkoa ja toisen kirkon ajasta muistuttaa edelleen samalla paikalla sijaitseva kellotapuli vuodelta 1779.

Savonlinnan seurakunta perustettiin Savonlinnan kaupunkilaisia varten itsenäiseksi seurakunnaksi vuonna 1932. Vuoden 1995 alusta Säämingin ja Savonlinnan seurakunnista perustettiin yhteinen Savonlinna-Säämingin seurakunta.

Osaseurakuntaliitoksen 1.1.2009 myötä Kerimäen seurakuntaan kuulunut Savonrannan kirkkopiiri siirtyi osaksi Savonlinna-Sääminkiä. Vuoden 2013 alussa syntyi uusi Savonlinnan seurakunta, kun Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun seurakunnat lakkautettiin ja liitettiin Savonlinna-Säämingin seurakuntaan kappeliseurakuntina. Seurakunnan nimi muuttui Savonlinnan seurakunnaksi. Sen jäsenmäärä vuoden 2015 lopussa oli 29.854.
Liitokset jatkuivat vuoden 2016 alussa, jolloin Rantasalmen seurakunnasta tuli Savonlinnan seurakunnan kappeliseurakunta. Liitoksen myötä Savonlinnan seurakunnan jäsenmäärä kasvoi noin 3100:lla.