Seurakunta lyhyesti vuonna 2018

Savonlinnan väkiluku vuoden lopussa 33 607

Enonkosken väkiluku vuoden lopussa 1403

Rantasalmen väkiluku vuoden lopussa 3512

Seurakunnan jäsenmäärä vuoden lopussa 30 438 (+poissaoleva 879). Seurakuntaan kuului alue

Avioliittoon vihittiin vuoden aikana 50 paria. Siviilivihkimisiä 43.

Avioeroja 65

Kastettuja 175

Kuolleita 493

Kirkkoon liittyi 71

Kirkosta erosi 375

Muuttoliike +/- -590

Seurakunnan henkilöstömäärä 31.12.2017 yhteensä 111

Savonlinnan seurakunnan toiminta-ajatus

Savonlinnan seurakunnan tehtävä on tuoda ihmisten elämään Jumalan todellisuus, lohdutus ja rakkaus. Seurakunta toteuttaa tehtäväänsä pitämällä esillä Jumalan sanaa ja sakramentteja sekä olemalla yhteisö, jossa vallitsee avoimuus ja lähimmäisen rakkaus.

Historiaa

Ensin oli Olavinlinna
Olavinlinnaa ryhdyttiin rakentamaan Ruotsin ja Novgorodin rajojen kiistanalaisimpaan kohtaan Kyrönsalmeen vuonna 1475. Linnassa pidettiin myös jumalanpalveluksia ja myöhemmin yhteen sen torneista rakennettiin kappeli.

Säämingin suuri emäseurakunta  perustettiin vuonna 1504 ja sen ensimmäiset kirkot rakennettiin Pihlajaveden rannalle. Samalla paikalla Kirkkoniemessä sijaitsi kolme kirkkoa ja toisen kirkon ajasta muistuttaa edelleen samalla paikalla sijaitseva kellotapuli vuodelta 1779.

Savonlinnan seurakunta perustettiin Savonlinnan kaupunkilaisia varten itsenäiseksi seurakunnaksi vuonna 1932. Vuoden 1995 alusta Säämingin ja Savonlinnan seurakunnista perustettiin yhteinen Savonlinna-Säämingin seurakunta.

Osaseurakuntaliitoksen 1.1.2009 myötä Kerimäen seurakuntaan kuulunut Savonrannan kirkkopiiri siirtyi osaksi Savonlinna-Sääminkiä. Vuoden 2013 alussa syntyi uusi Savonlinnan seurakunta, kun Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun seurakunnat lakkautettiin ja liitettiin Savonlinna-Säämingin seurakuntaan kappeliseurakuntina. Seurakunnan nimi muuttui Savonlinnan seurakunnaksi. Sen jäsenmäärä vuoden 2015 lopussa oli 29.854.
Liitokset jatkuivat vuoden 2016 alussa, jolloin Rantasalmen seurakunnasta tuli Savonlinnan seurakunnan kappeliseurakunta. Liitoksen myötä Savonlinnan seurakunnan jäsenmäärä kasvoi noin 3100:lla.