Savonlinnan Tuomiokirkko

Pappilankatu 8 , 57100 Savonlinna

Savonlinnan Tuomiokirkko

Savonlinnan Tuomiokirkko toimi Tiekirkkona kesällä 2021. Kirkko oli avoinna vieraille 7.6.-10.8.2021. Tutustu Suomen Tiekirkkohin täällä >>

Tuomiokirkko on seurakuntamme pääkirkko. Kirkon nimi juontuu Savonlinnassa vuosina 1896-1924 sijainneesta piispanistuimesta. Tuomiokirkon suunnitteli arkkitehti A.H. Dahlström, rakennustyö tehtiin vuosina 1874-78 ja kirkko vihittiin käyttöön 2.2.1879.
Alkuperäisessä asussaan kirkon sisustus poikkesi nykyisestä; esillä oli runsaasti puuta ja puuleikkauksia. Saarnatuoli oli penkkirivien keskellä ensimmäisen pilarin vieressä. Alkuperäinen korkea uusgoottilainen, Aleksandra Såltinin maalaama alttaritaulu kuvasi Kristuksen kirkastumista.
Talvisodan lopulla 1.3.1940 kirkko vaurioitui pommituksessa. Uudelleenrakentaminen tehtiin vuosina 1947-48 arkkitehti B. Lilljeqvistin suunnittelemana. Alttaritaulu-triptyykin maalasi taiteilija Paavo Leinonen ja taiteilija Antti Salmenlinna maalasi alttarikuorin kattofreskon.
Kirkko peruskorjattiin vuosina 1990-91 sisustusarkkitehti Ansu Åströmin suunnittelemana. Alttaripäätyyn avattiin ikkuna professori Lauri Ahlgrenin lasimaalaukselle "Paratiisin neljä virtaa".

Kunnostuksen yhteydessä kirkkoon hankittiin 45-äänikertaiset barokkityyliset urut. Ne rakensi urkurakentamo Martti Porthan Oy.

Kirkon korkeus ristin huippuun on 51 metriä.

Tervetuloa tutustumaan Savonlinnan Tuomiokirkkoon. Tällä kiertoajelulla pääset kurkistamaan paikkoihin joihin ei yleensä pääse. Videolla ei ole tekstitystä.

YouTube-video

Tällä videolla seurakuntamme kanttorit esiinttävät laulun Täällä pohjan tähden alla Tuomiokirkon gospelgaalassa 1.11.2019

YouTube-video

Istumapaikkoja noin 800.

Uskonpuhdistuksen muistopäivän messu Tuomiokirkossa

Uskon perustus

Jumala ei unohda kansaansa, vaan antaa kirkolle uudistumisen aikoja ja niitä ihmisiä, jotka auttavat meitä palaamaan kristillisen uskomme perusteisiin, Raamattuun ja sen julistamaan uskonvanhurskauteen.

Konsertti Aunuksen seurakunnan tukemiseksi

Ottaos, Herra, mun käteni heikot -konsertti, trio Malriikat ja lauluyhtye Viirilinnut

Messu Tuomiokirkossa

Antakaa toisillenne anteeksi

Tämän sunnuntain sisältönä ovat anteeksiantamus ja siitä avautuva keskinäinen rakkaus. Koko elämämme perustuu anteeksiantoon, jonka saamme Kristuksen ristinkuoleman ansiosta. Se velvoittaa meidät kohtaamaan lähimmäisemme ystävällisesti, lempeästi ja anteeksiantavasti. Tällainen asenne tekee mahdolliseksi sen, että Jumalan moninaiset lahjat pääsevät vaikuttamaan kaikessa rikkaudessaan.

Kirkkomusiikkiviikon konsertti

"Bach to basics" - Niels Burgmann, urut

Pyhäinpäivän iltamusiikki

Kirkkomusiikkiviikko

Kirkkomusiikkiviikko

Mozart: Requiem

Messu Tuomiokirkossa

Valvomisen sunnuntai on kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai. Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan ja unohtaa, ettei hän elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä. Valvominen ei kuitenkaan ole voimia kuluttavaa jännitystä vaan turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen.