Uutislistaukseen

Sulkavan ja Savonlinnan seurakuntien neuvottelut käynnistyvät kevään aikana

Vuoden ensimmäiseen istuntoonsa 25.1.2022 virtuaalisesti kokoontunut Kirkkohallituksen täysistunto päätti, että Sulkavan seurakunta lakkautetaan 31.12.2022 ja liitetään Savonlinnan seurakuntaan vuoden 2023 alusta alkaen. Laajentuvan Savonlinnan seurakunnan alueena ovat Savonlinnan kaupungin, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien alueet. Vuoden 2022 seurakuntavaalit toimitetaan laajentuvan Savonlinnan seurakunnan alueella, ja vaalien toimittamisesta vastaa Savonlinnan seurakunnan vaalilautakunta. 

kartta.png

Sulkavan ja Savonlinnan seurakunnissa suhtaudutaan avoimesti kirkkohallituksen tuoreeseen päätökseen liittää seurakunnat yhteen. Kirkkohallitus päätti 25. tammikuuta, että Sulkavan seurakunta lakkautetaan ja yhdistetään Savonlinnaan vuoden 2023 alussa. Pienessä seurakunnassa on tällä hetkellä läsnäolevana noin 1925 jäsentä ja isossa lähes 27 800.

Kirkkoherra Sammeli Juntunen toivottaa Sulkavan tervetulleeksi Savonlinnan seurakuntaan. ”Tärkeintä on, että Kristuksen kirkko säilyy Etelä-Savossa ja sen kaikilla alueilla. Kirkkohallitus on katsonut, että seurakuntaliitos on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeellinen ratkaisu. Savonlinnan seurakunta on valmis tekemään työtä sen puolesta, että seurakuntaelämä Sulkavalla pysyy elinvoimaisena ja kutsuu ihmisiä mukaan.” 

Savonlinnan seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Juho Tiainen suhtautuu liitosprosessiin luottavaisin mielin. ”Luin hiljattain kolumnin, jossa Kari Enqvist kirjoitti viisaasti ihmisten kyvystä yhteisiin ponnistuksiin siitä huolimatta, että olemme joskus asioista eri mieltä. On ihmeellistä, miten tehokkaasti osaamme tarvittaessa toimia yhdessä. Mieleen tulee muuttoon kokoontuva syksyinen lintuparvi. Se kieppuu, hajoaa, palaa yhteen. Johtajalinnut vaihtuvat. Hetki mennään yhteen suuntaan, heti perään toisaalle. Mutta lopulta, kun talvi saapuu, muutto on tapahtunut. Lintuparven jokaisella jäsenellä oli matkaan lähdössä oma tehtävänsä.  Liitosprosessin suhteen olen luottavainen. Niistä on Savonlinnan seurakunnalla runsaasti kokemusta. Osaamme keskustella, kuunnella, sanoa mielipiteet ääneen ja vaihtaa tarvittaessa näkökulmaa. Luotetaan hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.” 

”Toivomme, että saamme vahvistusta piskuiseen työntekijäjoukkoomme Savonlinnasta. Kun hallinto kevenee ja tapahtumia tulee lisää, hengellinen elämä paikkakunnalla rikastuu”, toteaa Sulkavan vs. kirkkoherra Susanna Vihavainen.


Sulkavan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Sanna Reponen toivoo, että kappeliseurakunta koetaan omaksi liitoksen jälkeenkin. ”Lähdetään avoimin mielin katsomaan, mitä hyvää tästä voi tulla. Seurakunnan identiteetti muodostuu meistä seurakuntalaisista.” 
Reposen mukaan liitoksen myötä kirkollisveroprosentti näyttäisi laskevan ja virastopalvelut paranevat. Myös kirkot säilyvät ja metsiä hoidetaan edelleen metsäsuunnitelman mukaisesti.


Aloitteen liitoksesta teki Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli. Perusteena oli Sulkavan seurakunnan nopeasti laskeva jäsenmäärä kuolleisuuden vuoksi ja kirkollisverotulojen aleneminen. Sulkavan seurakunta on ollut itsenäinen vuodesta 1630. Tätä aiemmin se oli Säämingin eli nykyisen Savonlinnan kappeli.

Liitoksen konkreettinen valmistelu alkaa kevään kuluessa.

Savonlinnan seurakunnan johtavat viranhaltijat ja luottamushenkilöt tulevat vastaamaan sulkavalaisten kysymyksiin 12. huhtikuuta Sulkavan seurakuntatalolla järjestettävässä yleisöillassa.
 

2022-01-25 15:42:00.0