Uutisia Savonlinnan seurakunnasta

Uutislistaukseen

Erossa tukea tarvitsevat sekä aikuiset että lapset

11.2.2021 12.12

Lasten ja aikuisten eroryhmät aloittavat maaliskuussa. 

Ero on elämän suurimpia kriisejä. Pettymys, ahdistus, luopumisen tuska ja vastauksia vaille jääneet kysymykset voivat painaa mieltä vielä vuosienkin jälkeen. Vertaistuki yhdistettynä ammattiapuun auttavat kohtaamaan eron aiheuttamat tunteet ja ohjaavat kohti uutta alkua. 

Aikuisten käsitellessä omaa eroaan, on hyvä muistaa myös lasten tarve tuelle. Moni lapsi pitää eroon liittyvät tunteet taitavasti salassa suojellakseen vanhempiaan ja alkaa oireilla eroa vasta myöhemmin. Tästä syystä lapsen on hyvä päästä purkamaan eroon liittyviä tunteita turvallisesti. Myös vanhempien valtava huoli lasten pärjäämisestä helpottuu, kun lapsi saa apua eron käsittelyyn.  

Savonlinnan perheasiain neuvottelukeskuksessa käynnistyy maaliskuussa eroryhmä aikuisille. Samaan aikaan aloittaa lasten oma eroryhmä, jonka toteutuksesta vastaa Sosterin perhepalvelukeskus. Molempiin ryhmiin haetaan erikseen ja lasten ryhmään osallistuminen ei edellytä, että perheen aikuiset olisivat mukana aikuisten eroryhmässä.  

Aikuisten eroryhmässä työstetään eroon liittyviä teemoja luottamuksellisesti vertaisryhmässä ammattilaisten ohjauksessa. Jäikö ero aikoinaan käsittelemättä vai elätkö juuri nyt eron kipeää vaihetta? Haluatko ymmärtää erosi syitä? Arveluttaako tulevaisuus ja uskaltautuminen uuteen suhteeseen? Ryhmän vetäjinä toimivat johtava perheneuvoja Ulla Juntunen ja diakonissa Juha Räisänen. Ryhmässä käytetään maskeja ja pidetään turvavälit. Ryhmä kokoontuu 10.3. alkaen 9 kertaa keskiviikkoiltaisin srk-keskuksen tiloissa. Ryhmään otetaan 8 osallistujaa. Kaikki osallistujat haastatellaan vkolla 9. Ilmoittautumiset ja tiedustelut 12.2.-26.2. ma-pe klo 11–12 p. 044 776 8032.  

Lasten eroryhmä aloittaa maaliskuussa Eroauttamisen ammattilaisten kokemuksen mukaan lapsille on luontevaa ja normaalia puhua vanhempien erosta, kun heille tarjotaan siihen tilaisuus. Lapset tarvitsevat puhumiseen oman vanhemman luvan. Lasten eroryhmässä lapsi saa puhua erosta omana itsenään ja vapautuneesti. Silloin ei tarvitse olla lojaali vanhemmalle, vaan voi kertoa aidosti, mitä kokee ja miltä tuntuu. Pahan olon sanoittaminen helpottaa oloa ja auttaa käsittelemään vaikeaa asiaa. Ryhmässä aihetta lähestytään lasten ikätasoon sopivien toiminnallisten tehtävien ja turvallisesti ohjatun keskustelun avulla. Ryhmään voi tulla, kun vanhempien erosta on joitakin kuukausia tai jopa vuosia. Ryhmän vetäjinä toimivat sosiaalityöntekijä Riitta Hyttinen Sosterin Perhepalvelukeskuksesta ja lastenohjaaja Minna Kinnunen Savonlinnan seurakunnasta. Ilmoittautumiset ja tiedustelut 16.2. mennessä: Riitta Hyttinen p. 044 417 2822