Uutislistaukseen

Väitöskirjatutkija, nuorisopappi Johanna Tykkyläinen luennoi väitöskirjansa aiheesta

"Ylpeys, synneistä ensimmäinen" Luento Augustinuksen etiikasta torstaina 23.11. klo 17.30 srk-keskuksen juhlasalissa 

Some_väitöskirjaluento_omena.png

Saako olla ylpeä kotimaastaan, omaisuudestaan tai oppiarvostaan? Saako olla pollea onnistumisistaan, hyvistä töistään tai paheidensa kukistamisesta? Jos kysytään kirkkoisä Augustinukselta, vastaus on ei. 

Hippon piispa Augustinus on läntisen kristillisyyden iso nimi, jolla oli näppinsä pelissä monien opinkappaleiden muotoilussa. Augustinus uskoo, että ensimmäiset ihmiset söivät kielletystä puusta nimenomaan ylpeyden tähden. Hänestä ylpeys on salakavala vihollinen, joka vaanii jokaisessa hyvässä teossa, valmiina pöhöttämään itseensä tyytyväisen mielen silkalla tyhjyydellä. Augustinus opettaa, että ylpeys kääntää ihmisen pois Jumalasta ja yhteisestä hyvästä. Vaikka langennut ihminen onkin läpeensä heikko, ylpeys saa hänet kuvittelemaan, ettei hän omassa mahtavuudessaan tarvitse ketään – ei toisia ihmisiä, eikä Jumalaa. 

Itä-Suomen yliopiston väitöstutkija Johanna Tykkyläinen on tutkinut Augustinuksen etiikkaa yli vuosikymmenen. Tässä luennossa hän avaa Augustinuksen perisyntioppia käsittelevän väitöskirjansa yhtä aihealuetta. 

Luento myös suorana lähetyksenä sivulla Facebook.com/savonlinnansrk

13.11.2023 13.08