Häät

Jumala on antanut avioliiton lahjaksi miehelle ja naiselle. Kirkollisen avioliittoon vihkimisen edellytyksenä on, että molemmat kuuluvat ev.lut. kirkkoon, tai että toinen on kirkon jäsen ja toinen kuuluu muuhun kristilliseen uskontokuntaan.
Ennen vihkimistä on avioliittoon aikovien tehtävä avioliittoesteiden tutkimuspyyntö (aiemmin kuulutukset) jomman kumman kihlakumppanin kotiseurakunnan kirkkoherranvirastossa.

Kirkkoherranvirastossa neuvotellaan myös vihkipaikasta. Vihkipapista voi esittää toivomuksensa.

Vihkitilaisuus on jumalanpalvelus, jossa pyydetään avioliitolle Jumalan siunausta. Vihkimisen musiikkivalinnoista sovitaan kanttorin kanssa. Vihkitilaisuuden kaava:

http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/5A6648A85A3E6B4DC22570840043D643?OpenDocument&lang=FI

Virret

Vihkitilaisuudessa lauletaan yksi tai useampia virsiä. Varsinaiset vihkivirret ovat 238-241 ja virsikirjan uudessa liiteosassa lisäksi 816-824, mutta virren voi valita mistä tahansa virsikirjan muustakin osasta. Kirkkovuoden kulku ja vuodenajat kannattaa ottaa huomioon virsiä valitessa. Kanttori ja vihkivä pappi auttavat virsien valinnassa. Virsikirja: evl.fi/virsikirja.

Häämarssit

Vihkipari astelee alttarille ja lopuksi kirkosta ulos urkumusiikin soidessa. Tavallisimmin käytettyjä häämarsseja ovat:

Erkki Melartin: Juhlamarssi näytelmästä Prinsessa Ruusunen

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Häämarssi näytelmästä Kesäyön unelma

Toivo Kuula: Häämarssi

Edward Elgar: Land of Hope and Glory (Maa tulevaisuuden) sarjasta Pomp and Circumstance

Jeremiah Clarke: A Trumpet Voluntary (aiemmin Henry Purcellin nimissä)

Richard Wagner: Häämarssi oopperasta Lohengrin

J.S.Bach: Preludi C-duuri

J.S.Bach: Preludi F-duuri

Giuseppe Verdi: Juhlamarssi oopperasta Aida

Mikäli omaa toivetta ole listalla, kannattaa ottaa yhteyttä kanttoriin hyvissä ajoin. Nuottien hankkiminen ja kappaleiden opettelu voivat viedä yllättävän kauan. On myös hyvä miettiä muita vaihtoehtoja varalle, mikäli ykköstoiveet eivät olekaan toteutettavissa.

Häämusiikki Olavinlinnan kappelissa

Perinteisiä häämarsseja (esim. Mendelssohnin Juhlamarssi, Melartinin Prinsessa Ruusunen ja Kuulan Häämarssi) ei voi soittaa Olavinlinnan kappelin uruilla niiden ominaisuuksista johtuen. Sen sijaan kappelin uruilla voi soittaa renessanssiajan urkutyypille soveltuvia vanhemman urkumusiikin helmiä. Häämusiikkivalinnan voi jättää kanttorin vastuulle, mutta toivottaessa kanttorit esittelevät myös linnan kappeliin sopivaa musiikkia mielellään.

Kuva Kari Rossi