Hautausmaat

Savonlinnan seurakunnalla on hoidossaan seuraavat toiminnassa olevaa hautausmaat: Talvisalon, Pääskylahden, Varparannan, Ahvensalmen, Savonrannan, Vuoriniemen, Kerimäen kaksi, Punkaharjun kaksi, Enonkosken kaksi sekä Rantasalmen kolme hautausmaata. Lisäksi on käytöstä poistettu, mutta hyvin hoidettu hautausmaa Kirkkoniemessä, sekä metsähautausmaat Kerimäen Silvolassa ja Enonkoskella.
Pääskylahden hautausmaalla on tunnustuksettomien hautausmaa-alue.

Hautapaikkaa koskevat varaukset ja haudanhoitosopimukset Talvisalon hautausmaan toimistosta ma-pe klo 9-12,
p. 0440 768 052.

Uurnahauta

Kaikilla seurakunnan hautausmailla vainajan tuhkan voi kätkeä sukuhautaan. Talvisalon, Pääskylahden, Enonkosken, Savonrannan ja Punkaharjun hautausmailla on lisäksi erillinen uurna-alue, josta kuolemantapauksen yhteydessä voi varata paikan uurnalle ja pienelle hautakivelle. Uurnahautaan mahtuu hautausmaasta riippuen 4-9 tuhkauurnaa eli se toimii siis sukuhautana.  Kyseisillä hautausmailla on myös muistolehtoalueet, joihin uurna  tai tuhka ilman uurnaa on mahdollista kätkeä ilman erillistä hautapaikkaa. Tällöin vainajaa koskeva muistolaatta kiinnitetään muistolehdon vieressä olevaan muistomerkkiin. Muistolaatasta ja sen kiinnittämisestä vastaa seurakunta. Aluetta, johon läheiset voivat itse sirotella tuhkan, ei hautausmailla ole. Tuhkan sirottelemiseen luontoon tarvitaan aina maa- tai vesialueen omistajan lupa.

Uurnahautauksen käytäntöä

Laki määrää, että tuhka on haudattava tai muuten sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan vuoden kuluessa tuhkaamisesta. Kun vainajan omainen tai muu kuolinpesän edustaja noutaa tuhkauurnan krematoriosta, hänen on samalla täytetettävä lomake, josta selviää, minne tuhka tullaan pysyvästi sijoittamaan.

Savonlinnalaiset vainajat tuhkataan yleensä Imatran krematoriossa. Tuhkauksesta sovitaan etukäteen hautaustoimiston kanssa. Uurnan maahan kätkemisen ajankohdasta voi sopia Talvisalon hautausmaan toimistossa, ma-pe klo 9-12, p. 0440 768 052.

Ohjeita surun kohdattua (pdf)

Savonlinnan seurakunnan hautatoimenmaksut (pdf)

Määräaikaishautojen hoitohinnasto (pdf)

Hautainhoitohinnasto (pdf)