Musiikki

"Runsaasti asukoon teissä Kristuksen sana: opettakaa ja neuvokaa toinen toistanne kaikessa viisaudessa, psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla, veisaten kiitollisesti Jumalalle sydämissänne." (Kol. 3:16)

Ensimmäinen maininta Rantasalmen pitäjässä olevasta kirkollisesta ”musisoijasta” on vuosien 1577-58 verokirjoissa, joissa mainitaan Klockaren i Randasalmi Sochnn eli Rantasalmen lukkari. Vielä 1700-luvulla Rantasalmen lukkari soitti joulukirkossa yli 20-säkeistöisen enkelitaivaan, ja virren veisuu kesti seurakunnalta yli puolituntia.

Tänään moni asia on muuttunut menneistä ajoista. Lukkari on vaihtunut kanttoriksi, enkelitaivaan virsi on karsittu vain kymmensäkeistöiseksi ja nykyisin virsi lauletaan huomattavasti nopeammassa tempossa.

Seurakunnan musiikkityön pääpaino on jumalanpalvelusmusiikissa ja virsissä. Kirkkomusiikin tehtävänä on välittää ja tukea kristillistä sanomaa musiikin välityksellä. Kanttori säestää tarvittaessa virsiä ja hengellisiä lauluja laulu- ja virsi-iltojen lisäksi esim. Sananjalka-päivätilaisuuksissa. Hän osaa kertoa virsien ja laulojen taustoista ja valita erilaisiin tilaisuuksiin sopivan musiikin.

Miesten Aikamiehet-kuoro harjoittelee Rantasalmen kirkossa kanttorin johdolla. Nuorten ja nuorten aikuisten Aikarauta-yhtyettä johtaa nuorisotyönohjaaja Jari Halme.

Rantasalmen kirkon urut ovat Veikko Virtasen rakentamat 41-äänikertaiset ja saksalais-ranskalaistyyliset. Niillä voidaan esittää laajaa urkutuotantoa.  Urut sijaitsevat kirkossa edullisesti konsertteja ajatellen: Tuolit voidaan kääntää urkuihin päin, jolloin kirkkotila toimii konserttisalina. Kirkossa on piano (Yamaha), joten kirkkosali soveltuu instrumenttien suhteen ja interiööriltään monenlaisten konserttien ja esitysten paikaksi. Akustiikaltaan kirkko soi kauniisti etenkin klassisessa musiikissa.

Musiikki on tärkeä osa kirkollisia toimituksia. Vihkitoimituksissa ja hautauksissa musiikista vastaa kanttori. Musiikkitoiveissa kannattaa olla yhteydessä myös kanttoriin hyvissä ajoin. Musiikin ammattilaisena kanttori tietää eri tilojen ja soitinten mahdollisuudet ja rajoitukset. Olipa kyseessä suuri tai pieni tilaisuus, yhdessä sopimalla löydetään jokaiseen tilanteeseen soveltuva musiikki. Jos omia toiveita ei ole, kanttoria voi pyytää valitsemaan sopivan musiikin.