Uutislistaukseen

Savonlinnan seurakunta liittyy Lahden aluekeskusrekisteriin

Kirkkohallituksen täysistunto linjasi joulukuussa 2018, että vuoden 2022 alusta lukien kirkonkirjojenpidon tehtävien ja väestökirjanpitoon liittyvien toimintojen tulee olla keskitettyinä aluekeskusrekistereiden tehtäviksi. Keskittäminen tarkoittaa, että yksittäisissä seurakunnissa ei vuoden 2021 jälkeen enää hoideta lakisääteisiin kirkollisiin toimituksiin ja väestökirjanpitoon liittyviä viranomaistehtäviä, vaan ne tehdään seurakuntien muodostamissa aluekeskusrekistereissä. Keskittämisen tavoitteena on kirkkohallituksen mukaan mahdollistaa seurakuntien keskittyminen kirkon perustehtävään.  

Savonlinnan seurakunnan hallinnossa ja luottamuselimissä muutosta on valmisteltu kirkkohallituksen linjauksesta alkaen ja Savonlinnan seurakunta on liittynyt Lahden aluekeskusrekisteriin 1.9. alkaen.  

Savonlinnan lisäksi Lahden aluekeskusrekisteriin kuuluvat Lahden seurakuntayhtymän seurakunnat (Keski-Lahti, Laune, Joutjärvi, Salpausselkä ja Nastola) Asikkalan, Heinolan (Heinolan kaupunki- ja maasrk), Hollolan (myös Hollolan kappeliseurakunnat Kuhmoinen, Kärkölä ja Padasjoki), Iitin, Orimattilan (myös Orimattilan kappeliseurakunta Artjärvi) ja Tainionvirran (Hartola ja Sysmä), Haminan, Hirvensalmen, Hyvinkään, Imatran, Järvenpään, Myrskylän, Mäntsälän, Mäntyharjun ja Pornaisten seurakunnat.  

Lahden aluekeskusrekisteri toimii niin sanotulla hajautetulla mallilla eli kirkkoherranvirastojen työntekijät pysyvät fyysisesti entisissä työpaikoissaan, mutta tekevät keskusrekisteriä varten kirkonkirjojenpidon ja väestökirjanpidon tehtäviä sovitun työnjaon mukaisesti kaikkien keskusrekisterissä olevien yksikköjensä alueiden ihmisiä varten.  

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherranvirastossa muutokseen on valmistauduttu useissa koulutuksissa syksyn 2021 aikana ja varsinainen muutos tapahtuu asteittain loppuvuoden ja vuodenvaihteen aikana.  

Seurakuntalaisten saamaan palveluun aluekeskusrekisteriin liittyminen ei merkittävästi vaikuta. Kirkkoherranvirastossa otetaan jatkossakin vastaan kirkkoon liittymiset ja avioliiton esteiden tutkinnat sekä hoidetaan toimitusten (kaste, vihkiminen, siunaus) aika-, paikka- ja työntekijävaraukset koko seurakunnan alueella.   

Sukuselvitykset tilataan 15.12.2021 alkaen puhelimitse numerosta 044 719 4612. Palvelu on avoinna ma-pe 9-12. 

Virkatodistus (ns. elää-todistus) tilataan 15.12.2021 alkaen puhelimitse numerosta 015 576 800.
Uudistuksesta johtuen sukuselvitysten käsittelyaika on n. 6-7 viikkoa.

Sukututkimukset tilataan aina kirjallisesti postilla tai sähköpostilla.

Virasto palvelee ma-pe klo 9-13 osoitteessa Kirkkokatu 17, 57100 sekä puhelimitse 015 576 800 ja sähköpostilla savonlinnan.kirkkoherranvirasto@evl.fi 
 

30.11.2021 14.39