Uutisia Savonlinnan seurakunnasta

Uutislistaukseen

Savonlinnan seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi seurakunnan talousarvion ja toimintasuunniteman vuodelle 2021

16.12.2020 07.15

Kirkkovaltuusto käsitteli 15.12. kokouksessa seurakunnan talousarvion ja toimintasuunnitelman seuraavalle vuodelle. Tilikauden ylijäämä on talousarvion mukaan 7686,64 euroa. 

avonlinnan seurakunnan talousarvio ennakoi jatkoa vuoden 2019 ylijäämäiselle tilinpäätökselle. ”Syksyllä 2019 tehtiin mm. päätös kirkollisveroprosentin korottamisesta vuodelle 2020 ja jatkettiin kulurakenteen kriittistä tarkastelua”, kertoo talousjohtaja Heli Muhonen.  

”Koronaepidemia on vaikuttanut seurakuntien talouteen ja talouden suunnitteluun ja koko maassamme talouden nykytila on vaikeasti ennakoitava”, Muhonen jatkaa. ”Vuoden 2020 maaliskuuhun saakka taloudessa vallitsi lievä, mutta selkeä nousuvire. Talouteen tuli kuitenkin maaliskuun puolivälissä voimakas käänne heikompaan, kun COVID-19-viruksen aiheuttaman pandemian leviämisen estämiseksi maan hallitus toimeenpani poikkeustilan monine rajoituksineen. Tilanne oli tämän jälkeen erittäin epävarma ja huhtikuussa pelättiin paljon pahempaa notkahdusta kuin mitä lopulta tapahtui.” 

”Syyskuussa julkaistujen talousennusteiden mukaan vuonna 2021 kasvu olisi 3–4 prosenttia. Kasvu hidastuisi vuonna 2022. Seurakuntien näkökulmasta työllisyyskehityksen suunta on oleellista. Tilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea ennustettavaksi, koska koronatilanne voi muuttua arvaamattomasti”, Muhonen arvioi. 

Vuoden 2021 talousarvion ja toimintasuunnitelman lähtökohtana on ollut elokuussa 2020 hyväksytty uusi strategia. Käyttötalousmenojen osalta (palvelujen ostot, aineet, tarvikkeet ja tavarat) määrärahat pidettiin 2020 talousarvion tasolla, mutta kukin työala jatkoi oman toimintansa kriittistä tarkastelua. Kirkkovaltuusto päättää veroprosentista vuodelle 2022 ensi vuoden lokakuussa. 

Toimintasuunnitelmassa keskitytään uuden strategian toteuttamiseen uuden kirkkoneuvoston johtamana 

Kirkkoherra Sammeli Juntusen mukaan uuden strategian luoma suunta näkyy seurakunnan toiminnassa jo ensi vuoden aikana. ”Strategian toteuttamiselle on hyvät edellytykset, sillä työalojen ehdotukset toimintamäärärahoiksi menivät läpi taloushallinnossa vailla leikkauksia. Olemme varautuneet siihen, että koronaepidemia jatkuu myös vuoden 2021 puolella ja seurakunta on varautunut olemaan aiempaa enemmän esillä myös verkossa.”  

Vuonna 2019 työnsä aloittanut kirkkoneuvosto päättää kaksivuotisen kautensa tammikuussa ja uusi neuvosto kokoontuu ensimmäisen kerran helmikuussa 2021. ”Keväällä ja syksyllä järjestetään kirkkovaltuuston ja -neuvoston yhteiset seminaarit. Niiden aiheena ovat seurakunnan toiminta ja talous sekä strategian toteutumisen seuranta sekä mahdollisesti sen päivittäminen”, Juntunen kertoo. 

 

Kirkkovaltuuston esityslista, jossa 44. § TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2021 Kirkkovaltuuston esityslistat ja pöytäkirjat - Savonlinnan seurakunta

Savonlinnan seurakunnan strategia vuosille 2021-25 34d9cc3b-f428-7f71-eb95-ac190531864a (savonlinnanseurakunta.fi)