Uutisia Savonlinnan seurakunnasta

Uutislistaukseen

Tuomiokirkon urut poissa käytöstä huollon takia 3.2.– 3.4.

10.1.2020 11.15

Kirkkourut ovat useista tuhansista osista koottu monimutkainen kokonaisuus, jota täytyy huoltaa säännöllisesti tai urut lakkaavat soimasta. Tuomiokirkon urkuhuolto ajoittuu kirkkovuoden hiljaiseen ajankohtaan, joulun ja pääsiäisen välille. Huollon aikana messuissa soivat urkupositiivi, flyygeli ja urkuharmooni.

Tuomiokirkossa soivat 45-äänikertaiset barokkiurut. Urut on rakentanut Urkurakentamo Martti Porthan Oy vuonna 1991. Urkuja ei ole puhdistushuollettu vielä kertaakaan. Urkujen kuntoa on ylläpidetty säännöllisillä vuosihuolloilla.

”Urkuihin, niin kuin mihin tahansa rakenteeseen, kertyy vuosien varrella likaa. Huollossa on kyseessä urkujen puhdistus, jossa kaikki pillit irrotetaan ja puhdistetaan, samoin tietysti muutkin rakenteet ja sopukat käydään puhdistaen ja tarkistaen läpi. Pillien ja muiden osien paikalleen laiton jälkeen sointi ja viritys tarkistetaan vastaavasti pilli kerrallaan”, kertoo johtava kanttori Minna Raassina. ”Tuomiokirkon uruissa on käytetty historiallisia ratkaisuja, joihin on otettu mallia Saksan Freibergin tuomiokirkon uruista. Vastaava urkumetalli pilleissä on huomattavan pehmeää. Uruissamme pillien tuenta on ollut osittain riittämätöntä ja pillejä on vuosien varrella "langennut" sieltä täältä. Niitä on korjailtu yksitellen ja tuettu milloin milläkin narusidonnalla. Nyt vääntyneet pillit korjataan ja rastereita eli pillien tukirakenteita lisätään.” 

Huollon yhteydessä rekisterimuistipaikkoja lisätään käytännön tarpeita vastaten 256:sta 10 000:een. Sormiopillistöihin lisätään myös automaattikiristäjät, joiden tarkoitus on vähentää käsisäätöjen tarvetta (itsestään soimisen tai kokonaan soimattomaksi herkeämisen takia) säävaihtelujen yhteydessä. 

Urkujen teräsverkkopohjainen nuottihylly vaihdetaan tyylikkäämpään ja tarkoituksenmukaisempaan hyllykköön, joka sopii nuoteille, kynille ym. kanttorin tykötarpeille.