Uutislistaukseen

Luther-sarjakuva ja haastattelukirja armon kokemuksista

Luther-sarjakuva ja haastattelukirja armon kokemuksista juhlistavat Reformaatio 2017 -merkkivuotta

Moritz Stetterin Luther-sarjakuvateos 500 vuotta sitten vaikuttaneesta maanmiehestään kuvaa paitsi Martti Lutherin elämänvaiheita, myös silloista yhteiskuntaa ja henkistä ilmapiiriä, joka johti uuden kirkon syntyyn. Lakitiedettä opiskelleen Martin hurja näky teki nuorukaisesta hartaan katolisen munkin, joka sittemmin reheväkielisin saarnoin ja kirjoitetuin teesein hyökkäsi anekauppaa ja paavin valtaa vastaan. Välirikko katolisten kirkkoruhtinaiden kanssa oli tietenkin väistämätön. Luterilaisen kirkko syntyi, vaikkei reformaattori eli uskonpuhdistaja sentään sellaista alun perin tarkoittanut. 

Stetterin monivuotisen piirrostyön tuloksena leimuavat helvetilliset näyt, mutta osansa saavat myös onnelliset hetket perheen ja iloisen ystäväpiirin seurassa. Olutta kuluu ja pöytäpuheet vain paranevat! Kirjan suomenkielinen laitos on julkaistu yhteistyössä Goethe-Institut Finnlandin kanssa. 

Reformaatio 2017 -merkkivuoteen liittyen Arktiselta Banaanilta on ilmestynyt myös Taru Hallikaisen haastattelukirja Armon kintereillä, jossa kolmisenkymmentä erilaisista taustoista tulevaa henkilöä kertoo käsityksistään ja kokemuksistaan armosta, ei juhlallisesti vaan arkitodellisuudesta ammentaen. Tuolla pienellä sanalla on mittaamattomia merkityksiä, mutta ahtaita määrittelyjä se pakenee. Kirja ei edusta mitään uskontokuntaa, vaan antaa tilaa erilaisille maailmankatsomuksille ja kysymyksille. Teos on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisen median kanavissa ja ihmiset ovat löytäneet tiensä kirjailijan aihetta käsitteleviin luentoihin ja keskustelutilaisuuksiin.

 

7.4.2017 11.06