Uutislistaukseen

Piispa Seppo Häkkisen pääsiäistervehdys 2023

"Peloissaan ja riemuissaan"

Piispa Seppo Häkkisen pääsiäistervehdys 2023

Piispa Seppo Häkkisen pääsiäistervehdys 2023

Naiset lähtivät haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan.” Matteuksen evankeliumin kuvauksessa tyhjän haudan tapahtumissa korostuu merkillinen kaksijakoisuus.

Pääsiäisaamuna Jeesuksen haudalle tulleet naiset lähtivät tyhjältä haudalta sanatarkasti sanottuna ”pelon ja suuren ilon vallassa”. He pelkäsivät, koska olivat nähneet väkivaltaa, pahuutta ja kuolemaa. Samalla he olivat syvästi riemuissaan, koska hauta oli tyhjä. Ylösnousemuksellaan Jeesus voitti kuoleman.

Hämmentävien ja yllättävien tapahtumien keskellä pelko ja ilo sekoittuivat.

Pelko ja ilo ovat usein arjessamme läsnä. Monesti ne kietoutuvat toisiinsa niin kuin pääsiäisaamun tapahtumissa.

Huolet omasta ja läheisten elämästä, terveydestä, ihmissuhteista, työstä ja toimeentulosta pyörivät mielessä. Kannamme pelkoja yhteiskunnan kehityksestä, maailmanrauhasta, ilmastonmuutoksesta ja maailman tulevaisuudesta.

Samalla kohtaamme hyvyyttä ja huolenpitoa, arki sujuu vailla vaikeuksia, ilo ja kiitollisuus täyttävät ajatukset. Saamme elää maassamme rauhassa. Maailmassa monet asiat ovat paremmin kuin ennen.

Pelon ja ilon yhtäaikaisuus paljastaa ihmisen peruskokemuksen Jumalan edessä. Jumalan pyhyys herättää ihmisessä pelon, syvän kunnioituksen. Jumalan rakkaus synnyttää ihmisessä ilon, syvän riemun.

Katekismus opettaa: ”Jumala lähestyy meitä keskellä elämää, vaikka emme sitä aina ymmärräkään. Kohdatessaan hänet ihminen sekä pelkää että rakastaa häntä. Jumalan pyhyys herättää pelkoa, mutta Jumalan rakkaus vetää puoleensa.” 

Pääsiäisenä ilo pääsee valloilleen ja Jumalan rakkaus kutsuu yhteyteensä. Vuosisatojen ajan on laulettu: 

”Kristityt, jo riemuitkaamme Sankarimme voitosta, kiitosvirttä veisatkaamme pääsinpäivän koitosta.”

(Virsi 84:5).

Pääsiäisenä 2023
Seppo Häkkinen
Mikkelin hiippakunnan piispa

Mikkelin hiippakunta

9.4.2023 08.00