Uutislistaukseen

Arkkipiispa Mäkinen radion juhlajumalanpalveluksessa: ”Perheiden yhdistämistä tulee helpottaa”

12.9.2016 09.28

Radiojumalanpalvelus on 90 vuotta täyttävän Yleisradion ohjelmistossa pisimpään jatkunut ohjelma. Tampereen tuomiokirkossa lähetetyssä juhlaradiojumalanpalveluksessa 11.9.2016 saarnasi arkkipiispa Kari Mäkinen. 

Arkkipiispa Mäkinen loi saarnassaan päivän raamatuntekstistä kaaren 1900-luvun sisällissodan aikaiseen Tampereeseen ja nykypäivän Suomeen. Tekstissä Jeesus kohtaa kuollutta lastaan surevan naisen.

”Lapsen menettäminen on yksi raskaimmista menetyksistä, mikä ihmistä voi kohdata. Ne, jotka ovat menettäneet lapsensa, tietävät, ettei ole sanoja sille, mitä menetys merkitsee ja miten jaksaa kulkea eteenpäin.”

”Olennaista ei ole, mitä normien ja sääntöjen mukaan kuuluu tehdä, olennaista on toisen asemaan asettuminen. Tämän mukaan Suomessa on kuluneen vuoden aikana paljon toimittu, kun tänne on tullut ihmisiä sieltä, missä äidit nyt joutuvat itkemään poikiaan niin kuin täällä [Tampereella] sisällissodan takia. On lähdetty vapaaehtoisesti apuun, myötätunnosta, ei velvoitteesta. Seurakunnissa tämä on ollut luontevaa; näin Jeesusta seurataan.”

Mäkinen muistutti myös, että Jumala ei kuitenkaan jättänyt ihmisiä omaan varaansa ponnistelemaan sen eteen, että maailmassa olisi enemmän myötätuntoa.

”Kirkkotaiteen yksi puhuttelevimmista aiheista on kuin toisinto [päivän tekstin] kohtauksesta, vaikka henkilöt ovat toiset. Se on Pieta, veistos jossa Maria pitää sylissään kuollutta poikaansa. Sama tuska, sama lohduttomuus, sama elämän käsittämättömyys kuin lukemattomilla äideillä."

Ensimmäinen jumalanpalvelus radioitiin Tampereen tuomiokirkosta 12.9.1926, kolme päivää Yleisradion lähetystoiminnan alkamisesta. Samana päivänä lähetettiin myös ruotsinkielinen jumalanpalvelus Helsingistä Johanneksenkirkosta.

Radiojumalanpalvelus kerää viikoittain lähes 200 000 kuulijaa ja on näin Suomen suurin jumalanpalvelusyhteisö.