Uutislistaukseen

Universumi vailla merkitystä? Hararin kirjojen analyysiä ja kritiikkiä Kulttuurikellarissa to 6.10. alkaen

Päivitys 31.8.:  Luentosarjan alkamisajankohta siirtynyt viikolla. "Universumi vailla merkitystä" Kulttuurikellarisa 6.10.-3.11.

Kirkkoherra Sammeli Juntunen on kirjoittanut kriittisen analyysin Yuval Noah Hararin kirjoista Homo Sapiens. Ihmisen lyhyt historia, Homo Deus. Huomisen lyhyt historia ja 21 oppituntia maailman tilasta. Hararin kirjat ovat saavuttaneet valtavan kansainvälisen suosion ja ovat Suomessakin eniten myytyjen tietokirjojen joukossa. Hararin kirjojen voidaankin jo katsoa vaikuttaneet paljon myös suomalaisten maailmankuvaan.

Kirjan aiheita käsittelevä ja saman niminen luentosarja Universumi vailla merkitystä alkaa Savonlinnan Kulttuurikellarissa torstaina 29.9. klo 18 ja jatkuu torstaisin 27.10 saakka. Alun perin luentosarjan piti toteutua jo tammikuussa 2022, mutta koronatilanteen takia alkamisajankohtaa jouduttiin siirtämään.

”Mielenkiintoisuudestaan huolimatta Hararin käsitys ihmiskunnasta on ratkaisevasti puutteellinen: hän sulkee pois sen varteenotettavan mahdollisuuden, että universumilla ja siinä olevalla elämällä on Luoja ja häneen perustuva merkitys”, kertoo Sammeli Juntunen. ”Väitän, että myös Hararin kirjoittaman ihmiskunnan historian perusteella voi havaita, että Luoja ja hänen luomistyönsä pilkahtelee siellä täällä ihmiskunnan biologisessa evoluutiossa ja kulttuurievoluutiossa. Tämän huomaaminen on tärkeää, sillä nykymaailman eräs keskeinen ongelma on Luojan olemassaolon kieltäminen ja siitä johtuva olemassaolon merkityksettömyyden tunto. Minusta on kirkkoherrana ja dosenttina tärkeää pitää esillä olomassaolon ja elämän merkityksellisyyttä.”

Sammeli Juntusen kirja ”Universumi vailla merkitystä? Hararin kirjojen analyysiä ja kritiikkiä” ilmestyy Basam Booksin kustantamana vuoden 2022 aikana. universumi vailla merkitystä (basambooks.fi)

Luentosarja Savonlinnan Universumi vailla merkitystä? Hararin kirjojen analyysiä ja kritiikkiä. Savonlinnan Kulttuurikellarissa torstaisin 6.10.-3.11.

23.8.2022 08.39