A. O. Väisäsen 130-vuotisjuhlakonsertti kirkossa

Savonrannan kirkko

Armas Otto Väisäsen, Savonrannan merkittävimmän tiede- ja musiikkimiehen elämäntyötä muistetaan iltapäivän monipuolisessa kansanmusiikkikonsertissa. Väisäsen lukemattomilta musiikkimatkoilta kerättyä sävelmistöä esittävät Kirsi Vinkki, Kirsi Ojala, Sirkka Kosonen ja Pia Rask.

A. O. Väisänen oli suomalaisen kansanmusiikin ja muiden suomensukuisten kansojen perinnemusiikin kerääjä ja tutkija. Hän teki 1900-luvun alkuvuosikymmeninä parikymmentä kenttämatkaa, joilla tallensi noin 6000 sävelmää. Hän julkaisi yli 200 artikkelia kansanperinteestä ja teki kansanmusiikkia tunnetuksi Yleisradion ohjelmasarjalla "Puolituntia kansanmusiikkia" 1930- ja 40-luvuilla. Yleisradion entinen kanteleella soitettu aikamerkki oli Väisäsen keksimä.

Armas Otto Väisänen syntyi 1890 Savonrannalla suureen perheeseen. Väisänen kävi oppikoulua Savonlinnassa ja opiskeli musiikin tohtoriksi Helsingin yliopistossa. Hän toimi Suomen ensimmäisenä musiikkitieteen professorina vuosina 1956-1959. Hän toimi myös lukuisissa luottamustehtävissä elinaikanaan. Väisäsen ansiot ovat kuitenkin ennen kaikkea hänen keräämänsä musiikillinen aineistonsa suomalais-ugrilaisten kansojen keskuudessa: kuoroperinne, paimensoitteet, kantele- ja jouhikkosävelmät, runosävelmät, itkuvirretk. Musiikkitallenteet ovat SKS:n arksistoissa. Musiikintallennuksen ohella Väisänen otti myös paljon valokuvia soittajista ja kulttuuriympäristöistä.

Illan konserttiin on koottu edustava setti suomalaista kansanmusiikkia erityisesti Väisäsen keräämistä kokoelmista: viulu- ja jouhikkosävelmiä, paimensoitteita ja kantelemusiikkia sekä tietysti kansanlauluja meiltä ja muualta. Muusikkoina ovat Kirsi Vinkki, Kirsi Ojala, Sirkka Kosonen ja Pia Rask. Konserttiin on vapaa pääsy ja siellä noudatetaan turvavälejä.

Savonrannan kirkkopiiri