Kirkkomusiikkiviikko

Savonlinnan Tuomiokirkko

Suomalaisen barokkiorkesterin Vivaldi-konsertti "Il prete rosso"

IL PRETE ROSSO - PUNAINEN PAPPI
Vivaldin parhaita

Essi Luttinen, mezzosopraano
Jani Sunnarborg, fagotti
Kreeta-Maria Kentala, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

Erityisesti konserttojen mestarina tunnettu Venetsian punatukkainen pappi, "Il prete rosso" Antonio Vivaldi sävelsi kaikkia barokin ajan teostyyppejä oopperoista kamarimusiikkiin. Hän oli myös kiinnostunut uusista soittimista, kuten barokin aikana perusmuotonsa löytäneestä kurnuttavasti laulavasta fagotista. Sille syntyi kymmeniä soolokonserttoja, joista yksi pääsee nyt parrasvaloihin Jani Sunnarborgin soittamana.

Vivaldi ansioitui myös vokaalisäveltäjänä. Mezzosopraano Essi Luttinen näyttää taitonsa niin motetissa Longe mala, umbrae, terrores kuin erilaisissa ooppera-aarioissa, joista päätösteoksena kuullaan Griselda- oopperan tunnettu aaria Agitata da due venti.

Illan jousikonsertot ovat merkittävästä L'estro armonico- eli Harmoninen inspiraatio -kokoelmasta, joka oli Vivaldin ensimmäinen painettu konserttokokoelma. Siitä levisi Englannin ja Saksan sävellyspiirit vallannut Vivaldi-kuume. FiBOa liidaa orkesterin alkuvuosien kehittymiseen vahvan panoksen antanut viulisti Kreeta-Maria Kentala.

Vapaa pääsy, ohjelma 20 €

Savonlinnan tuomiokirkkoseurakunta