Yhteisvastuu 2021 Rantasalmen kappeliseurakunnassa.

Ikäihmiset köyhyyden keskellä.

Suomi:

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys nostaa esiin ikäihmisten taloudellisen ja sosiaalisen ahdingon. Korona koetteli ikäihmisiä myös Savonlinnan alueella. Arkielämää piti elää ilman sosiaalisia kontakteja, pihalla vaihdettiin kuulumisia huutaen monen metrin etäisyydellä toisistaan, yksinäisyyden tunne alkoi kolkuttaa ovella ja masennus kaiversi mieltä. Selviämisen kannalta ongelmia voi listata seuraavia: eläke on pieni (takuueläke.), lääkekulut nousevat, asumiskulut kallistuvat, sähkön siirtomaksu jatkaa nousuaan, digiloikka jää tekemättä, sairaalan hoitomaksut vievät yöunet, älypuhelimen käyttö tuntuu heprean opiskelulta, vaatteet maksavat maltaita ja leivän höysteet jäävät unelmaksi. Ei paljon naurata eikä laulata. Ongelmien kehä on valmis ja ulkopuolista apua tarvitaan. Onko toivoa paremmasta ihmisarvoisesta elämästä ikäihmisten arjessa? Yhteisvastuukeräys pyrkii nostamaan köyhien ikäihmisten asiat julkiseen tietoisuuteen - ja keskusteluun. Ikäihmisten keskuudessa olevan hiljaisen köyhyyden tulee saada kasvot.

Uganda:

Ugandassa ikäihmiset kokevat myös yksinäisyyttä, köyhyyttä ja nälkää koronan keskellä. Tuki keskittyy Ugandaan ja erityisesti hauraimpiin yhteisöihin, ikäihmiset ja perheet. Ikäihmisillä on pula ruuasta ja terveysongelmat vaikeuttavat arjessa selviämistä.

Tuotonjako:

20% keräystuotosta jää Savonlinnan seurakunnalle ahdingossa olevien ikäihmisten tukemiseen tai diakonia-avustuksiin.

20% keräystuotosta jakautuu kotimaisille erityiskohteille: 10% Kirkon diakoniarahastolle heikommassa asemassa olevien ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun parantamiseen. 10% Seurakuntaopiston kokoamalle kansanopistoverkolle, joka järjestää maksuttomia digitaalisten taitojen koulutuksia ikäihmisille. Kursseja järjestetään vuoden 2022 aikana 12 kansanopistossa eri puolilla Suomea.

60% keräystuotosta käytetään hätätilanteissa pahiten kärsineiden ihmisten auttamiseen kehittyvissä maissa. Nyt on Ugandan vuoro: ikäihmiset ja perheet. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Seuraava ikäihmisen ajatus kuvaa köyhyyttä omalla tavallaan: "Sitten minulla on asiat elämässäni huonosti, jos näkkileivän päällä on ainoastaan "tönkkösuolattu särki."

Herran haltuun!

Yhteisvastuukeräys 2020

Savonlinnan seurakunnan Yhteisvastuukeräys 2020 tuotti yhteensä 13 238,80 euroa. Keräysmuodoista eniten tuottivat perinteiset lista- ja lipaskeräykset. Lisäksi keräystuottoa kartuttivat kolehti, tapahtumat, myyjäiset ja verkkolahjoitukset. Kiitos vapaaehtoisille kerääjille ja kaikille lahjoittajille!

Puolet kotimaan tuotosta käytetään vanhemmuutta ja lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta vahvistaviin tukitoimiin. Vuoden 2021 alkavassa hankkeessa kumppaneina ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry. Hankkeen tavoitteina ovat seuraavat: tukea vanhemmuuteen, aikaa lapselle ja yhdessä tekemistä.

Toinen puolikas kotimaan tuotosta käytetään keräävän seurakunnan kautta paikallisiin vanhemmuutta tukeviin asioihin ja tarpeisiin.

Ulkomailla:

60% Yhteisvastuun tuotosta ohjataan kehitysmaille. Vuoden 2020 keräyksen tuotto on käytännössä vanhemmuutta tukevat toimenpiteet, esim. naisten/äitien koulutus ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistaminen arjen elämässä. Käytännön työ keskittyy seuraaviin esim. maanjäristykset, tulvat ja maanvyörymät Nepalissa, jossa neljännes väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Yhteisvastuun tavoitteena on luoda elinvoimainen elämänmaisema Nepalin syrjäkyliin toimeentulomahdollisuuksia lisäämällä. Osuuskunnat: antavat jäsenilleen koulutusta ammattiin, myöntävät avustuksia ja lainoja perustarvikkeisiin ja työpaikan perustamiskustannuksiin. Kehiin astuu myös kolmenlaisen pienyrittäjyyden tukeminen: vihannesviljely kasvihuoneissa, bambusta valistettavat tuotteet ja vihannessäilykkeiden valmistus.

Nepalissa hyvä vanhemmuus tarkoittaa myös lapselle annettavaa koulutusta.

Mikä Yhteisvastuu?

Yhteisvastuu on keräys, joka auttaa hädänalaisia, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. 60% tuotosta Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20% Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20% paikalliseurakuntien tekemään avustustyöhön.

Yhteisvastuun asiat Herran haltuun!

Yhteisvastuun perinteisissä piirakkatalkoissa helmikuussa 2013 Kirkkorinteellä