Kirkkomusiikkiviikon urkukonsertti

Kirkkomusiikkiviikon urkukonsertti

Ritva Göös, urut; Katja Mäkiö, laulu: Kirkkomusiikin uusia tuulia 1700-luvun jälkipuoliskolla

Eri säveltäjien kynästä lähteneet sovitukset saavat koraalin eli virsisävelmän taipumaan pieneksi tai suuremmaksikin sävellykseksi. Pienimmät ovat kuin helmiä, huikeita taideteoksia. Laajemmat koraalit soivat leveän jykevinä ”sydämen lämmittäjinä” kuten Johann Christian Kittel koraalin merkitystä määrittelee. Koraalin perusmelodia tulee silloin tällöin esitellyksi myös laulettuna. Yleisökin pääsee mukaan laulamaan virttä 303 Adolf Hessen muhkean alkusoiton johdattelemana. Lisäksi osa koraaleista kuullaan Katja Mäkiön laulamina.

Konsertin aloittaa Johann Sebastian Bachin Fuga g-molli, jonka pohjana on Aus Tiefer Not- kantaatin loppukuoron teema. Carl Philip Emmanuel Bachin voi tunnistaa isänsä Johann Sebastianin pojaksi kauniista Adagiostaan, jossa on tunnelmia ja muistumia isä-Bachin triosonaattien hitaista osista. Johann Ludvig Krebs oli Bachin suuri ihailija ja suorastaan plagioi monia Bachin sävellyksiä. Johann Christian Kittelin koraalien lisäksi ohjelmassa on hänen säveltämänsä Preludi Es, jossa on galantin musiikin viehkeyttä.

J.S. Bachin oppilas Johann Christoph Oley lienee vähemmän tunnettu säveltäjä. Konsertissa kuultava iltavirren sovitus Der Sonn hat sich (Pois aurinko jo painui) on kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan ja ilmentää hyvin virren tekstin tunnelmia.

Christian Heinrich Rinckin koraalipartita Jesu meine Freude sisältää toinen toistaan kekseliäämpiä sovituksia. Hän oli esikuvana Felix Mendelssohnille ja tästä on oiva esimerkki Mendelssohnin d-mollisonaatin toinen variaatio; (kolmijakoinen nopea pedaalikuvio), jossa on paljon samaa ideaa kuin Rinckin partitan viimeisessä osassa.

Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 euroa

Tämän konsertin punaisena lankana on koraali.

Johtava kanttori
Kirkkokatu 17
57100 Savonlinna

Kirkkomusiikkiviikko, kanttoreiden työvuorot, musiikkityö Savonrannan kirkkopiirissä