Kauniina kesäpäivänä, hieman iltakuuden jälkeen näkyi savua Rantasalmen kirkonmäellä. Salama oli iskenyt kirkontorniin.

Rantasalmen edellinen kirkko paloi 27.6.1984. Kirkko oli otettu käyttöön vuonna 1904.

Palokuntien avusta huolimatta rantasalmelaisille rakas kirkko paloi tulipätsinä ja tuhoutui lähes kokonaan. Muun muassa vanha alttaritaulu saatiin kuitenkin pelastettua. Se palvelee nyt kirkon sivuoven yläpuolella.

Uusi kirkko valmistui vuonna 1989. Nykyinen muistuttaa ulkoa vanhaa tiilikirkkoa, mutta on sisältä valoisa, moderni ja käytännöllinen. Entistä emme saa takaisin, mutta ammattityön, talkoiden ja vakuutusten välityksellä Jumala loi uutta.

"-- On tuhkasta nouseva kirkkomme kerran. Se palvelee meitä huoneena Herran." (Saimi Korhosen runosta, Rantasalmen seurakunnan julkaisemasta teoksesta Muistojen kirkko 1904-1984.)