Kirkkovaltuusto ylin päättävä elin

Istuva kirkkovaltuusto valittiin vaaleilla syksyllä 2014 ja se aloitti toimintansa vuoden 2015 alusta.
Puheenjohtajana on Tuula Rasimus. Kirkkovaltuustossa on 33 jäsentä.
Vaalien äänestysprosentti oli 14,6. Elävä seurakunta -lista sai 18 valtuustopaikkaa ja
Yhteinen Avoin Keskusta -lista 15 valtuustopaikkaa.

Savonlinnan ja Rantasalmen seurakuntaliitoksen vuoksi kirkkovaltuuston kokoonpano muuttui 1.1.2016. Rantasalmi sai edellisten vaalien tuloksen perusteella valtuustoon viisi edustajaa ja vastaavasti viisi Savonlinnan entisen kirkkovaltuuston edustajaa putosi valtuustosta.

Kirkkovaltuusto päättää seurakunnan toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisverosta, rakennushankkeista ja virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Seurakuntavaaleilla valitut luottamushenkilöt valitsevat myös kirkolliskokouksen maallikkoedustajat.

Kirkkovaltuusto valitsee myös jäsenet kirkkoneuvostoon, joka johtaa seurakunnan käytännön toimintaa ja hallintoa sekä toimii kirkkovaltuuston valmistelu- ja täytäntöönpanoelimenä.

Kirkkoneuvoston jäsenet valitaan joka toinen vuosi. Jäseniä kirkkoneuvostossa on 13. Puheenjohtajana toimii kirkkolain mukaan kirkkoherra, varapuheenjohtajana on Merja Immonen.

Kappelineuvostot ja piirineuvosto kehittävät ja koordinoivat toimintaa kappeliseurakunnissa ja kirkkopiirissä.